Canavar Tatlı Su Balıkları Taymen ler

Mogolistanın başkendi Ulanbey de dolaşmaya çıkan Tatlı su araştırmacısı, yanında bulunan rehperle birde Ulanbey pazarına girerler. Burada besin maddesi olarak sebze den çok et ve et ürünleri satılmaktadır. Balık haricinde her türlü eti tüketen Moğolların büyük tercihleri.  Koyun, keçi deve ve at etidir. Bazı bölgelerde  Yak eti de yenmektedir.Et Moğol'lar için  ana besin maddeleri sayılıyor. Büyük bir çoğunluğu göçebe olarak yaşayan Moğolların bazı söylentileri ise şöyledir.

Yemeklerden önce iştah açıcı olarak et başlangıç yemeği et ve tatlı olarak da et dir gibi espiriler yaparlar.
 Çoğunluğu göçebe olarak yaşayan Moğol'ların en ünlü besin ürünlerinin arasında ise At sütünden yapılmış kımız gelmektedir.



Bana dünyada hangi hayvanı olmak isterdin deselerdi, sanırım Moğolistan'da balık olmayı isterdim. Moğolistan'lılar tatlı su canavar Taymen balıklarına çok önem verip dikkat ediyorlar.  Nehirlerdeki balıklara zarar vermek istemezler, çünki kutsal ruhlara zarar vermek istemezler. bunun budist felsefesiyle alakalı olduğunu söylüyorlar. Günümüzde bile en büyük yaşlardaki Moğolistan'lılar balık yememektedir.
Nehirdeki canavar tatlı su balıkları Taymen lerin boyu rahat 2 metreye ulaşabilmektedir ve Taymenler dünyadaki tatlı su balıklarının içinde en  korkunç canavarıdır.

Çok keskin ve korkutucu dişlere sahip Taymen ler avına karşı çok  saldırganlardır. Bir Taymen yetişkin balık 1000 e yakın yumurta bırakabilmektedir. Nehir balıkcılığı ticareti yapan Moğollar eko sistemi korumak için,  neredeyse dişleri tırnaklarıyla bu balıkları koruyup yetiştirebilşmek için çaba sarfediyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder